Profielen

Een profiel kies je voordat je overgaat naar het derde leerjaar. Met het juiste profiel bereid je je goed voor op de opleiding die je na het behalen van je diploma op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wilt gaan doen.

Wil je graag hulp bij het kiezen van een profiel? Ga dan naar een van onze decanen. Je mentor kan je helpen om met de juiste personen in contact te komen.

Economie en Ondernemen

Het profiel Economie en Ondernemen geeft je een goede start voor als je later je eigen bedrijf wilt gaan beginnen. Je leert hoe je een bedrijf moet opzetten en hoe je goed met klanten en personeel moet omgaan. Verder leer je hoe je telefoongesprekken moet voeren en hoe je een winkel moet inrichten. Ook het presenteren van jezelf en het bedrijf krijgt de aandacht. Leren werken met verschillende computerprogramma’s op het gebied van economie, zoals boekhouden, Excel en Word staan vast het lesprogramma.

Economie draait ook om het bijhouden van een goede administratie, bijvoorbeeld inkoop- en verkoopadministratie, loonadministratie en financiële administratie. Dit is nauwkeurig werk waarbij de computer een belangrijke rol speelt.

Na je opleiding kun je verder leren voor bijvoorbeeld ondernemer, telefonist, receptionist, secretarieel medewerker, administratief medewerker, verkoopmedewerker, magazijnmedewerker of inkoper.

Bouwen, Wonen en Interieur

Of het nu gaat om een enorme brug waar duizenden mensen zich dagelijks over verplaatsen tot het huis waarin je woont of de stoel waarop je zit. Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) is niet weg te denken uit ons leven.

Ben je een echte doener en werk je graag met je handen? Zie je jezelf later huizen bouwen of wil je meubels maken en ontwerpen? Bij BWI leer je bouwen vanaf de fundering. Je leert over bouwprocessen en –voorbereiding, interieurontwerp, decoratie, design en tenslotte hout- en meubelverbindingen. Daarnaast is er veel aandacht voor veiligheid (VCA).

Na je opleiding kun je verder leren voor bijvoorbeeld timmerman, stukadoor, metselaar, meubelmaker, schilder, behanger, werkvoorbereider, ontwerper, interieurbouwer en decorbouwer.

Produceren, Installeren en Energie

Produceren, Installatie en Energie is de meest brede vorm van techniek die er is. Je leert de algemene beginselen van de elektro-, metaal- en installatietechniek. Daarnaast is er ook veel aandacht voor veiligheid (VCA). Het gebruik van computers is natuurlijk vanzelfsprekend, denk hierbij maar aan het tekenen met CAD-programma’s of het werken met computer aangestuurde machines. Je leert omgaan met draai- en freesbanken en je leert lassen. Ook doe je veel kennis op over installatietechniek: het aansluiten van warm en koud water, centrale verwarming en afvoersystemen. Tenslotte krijg je les in de elektrotechniek, zodat je straks alles weet van verschillende soorten licht- en motorschakelingen. Je leert op welke manier je een en ander moet aansluiten en hoe je storingen door middel van metingen kunt oplossen. Via verschillende keuzevakken kun je je specialiseren.

Na je opleiding kun je verder leren voor bijvoorbeeld elektricien, monteur huis- en utiliteitsinstallaties, monteur beveiliging, data en ICT, constructiewerker, lasser, draaier, frezer, landbouwmechanisatie en carrosseriebouwer, cv-monteur, beeld- en geluidtechnicus en onderhoudsmonteur.

Mobiliteit & Transport

Auto’s en motorfietsen, turbo’s en paardenkrachten, remleidingen en airbags, kinderfietsen en scooters. Zonder mobiliteit is er geen transport. Transport zorgt er namelijk voor dat de juiste producten op het juiste moment op de juiste plek komen. Transport zie je overal om je heen. Denk maar eens aan het ziekenhuis, de horeca, het leger of de weg- en waterbouw.

Alles wat beweegt, kan stuk gaan. Vakspecialisten die alles kunnen repareren worden zeldzaam en ze hebben altijd werk. Iets voor jou?

Na je opleiding kun je bijvoorbeeld verder leren voor bijvoorbeeld auto-, fiets- en scootertechnicus, autoschadehersteller en logistiek medewerker.

Zorg & Welzijn

Als je gaat werken in de gezondheidszorg draait om het verzorgen en ondersteunen van mensen bij dingen die ze zelf niet kunnen. Of ze nu jong of oud, gezond, ziek of gehandicapt zijn. Een beroep in deze richting past daarom goed bij jongeren die er plezier in hebben om anderen te helpen. Er is altijd vraag naar mensen die met hart en ziel zorg verlenen. Je bent een mensenmens en een teamspeler en je wilt iets betekenen voor mensen en de maatschappij.

Wil je graag met kinderen werken? Werken in een kinderdagverblijf of op een basisschool als klassenassistent behoort tot de mogelijkheden. Als uiterlijke verzorging je meer aanspreekt, kun je denken aan het werken in een kapperszaak, een schoonheidssalon of in een beautycentrum. Of vind je het leuk om allerlei activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld disco’s en spelmiddagen voor kinderen? Werken in de horeca is ook een mogelijkheid en als welzijnswerker werk je in een wijkcentrum of een opvanghuis voor daklozen. Het profiel Zorg & Welzijn bereid je voor op een vervolgopleiding op het middelbaar beroepsonderwijs in bovenstaande richtingen.

Sport

Ben je sportief aangelegd? En wil je daarvan later je vak van maken, dan is het programma Sport mogelijk iets voor jou. Het programma Sport is een onderdeel van het Programma Zorg & Welzijn. Door middel van keuzevakken leer je veel over de sector sport en recreatie. Je bent niet alleen veel bezig met sport en bewegen, maar ook met het (leren) organiseren van activiteiten, zoals een sportdag. Je werkt samen met je klasgenoten toe naar dat ene evenement dat jullie gaan uitvoeren. Veel van deze voorbereiding gebeurt in een computerlokaal.

Ook leer je alles over gezonde voeding en de bereiding van voeding. Hierbij is kennis van hygiëne ook erg belangrijk. In de lessen staan de opdrachten veelal in het teken van sport en recreatie. Uiteraard is het onderhouden en controleren van materialen op veiligheid belangrijk. Daarnaast moet je EHBO kunnen verlenen. Naast dat je een brede interesse hebt in sport moet je ook kunnen samenwerken, geduld en doorzettingsvermogen hebben.

Na je opleiding kun je bijvoorbeeld verder leren voor medewerker attractieparken, indoor- en outdoor centra, medewerker zwembaden en fitness-instructeur.

Groen

Ben jij gek op dieren of heb je groene vingers? Op het Stedelijk College bieden wij de Groene opleiding Landbouw-breed aan. Deze opleiding is uniek in Zoetermeer. Groen is een opleiding waarin mens en natuur voorop staan. Je leert alles over dierverzorging, zowel voor gewone huisdieren, zoals konijnen en katten, als over dieren in de landbouw: koeien, paarden, schapen en geiten. Ook reptielen komen aan bod. Verder leer je allerlei planten en gewassen verzorgen en groenten kweken. Er is aandacht voor bloemschikken, etaleren en afrekenen met een kassa en je leert zelfs tuinen ontwerpen en een straatje leggen met verschillende soorten straatstenen en klinkers.

De opleiding Groen wordt gegeven in de ‘kas’. Hier bevinden zich het theorielokaal en de verschillende praktijkruimtes, het dierenverblijf, de paardenbak, de dierenweide, de plantenkassen en een grote groentetuin.

In het derde leerjaar loop je stage bij bijvoorbeeld een bloemenwinkel, een tuincentrum, dierenspeciaalzaak, kwekerij, (kinder-)boerderij, manege, dierenarts of hondentrimsalon en je kunt na je diploma doorleren voor bijvoorbeeld dierenartsassistente, hovenier of bloemist.