Profielen

Halverwege het tweede leerjaar kiezen de leerlingen een profiel. De keuze voor een profiel is gevormd door de ProfielWerkTijd-lessen, die vanaf het eerste leerjaar gegeven zijn. De leerling heeft zich door de kennismaking met de verschillende beroepsvoorbereidende richtingen een inhoudelijke voorstelling kunnen maken, waardoor een bewuste keuze voor een profiel kan worden gemaakt.

Een profiel is een combinatie van avo-vakken, zoals Nederlands, Engels, wiskunde, en een praktijkgericht beroepsprogramma. Het beroepsgerichte programma bestaat uit een profielvak en beroepsgerichte keuzevakken.

Het Stedelijk College biedt drie verschillende profielen aan;

  • Economie en Ondernemen (E&O)
  • Produceren, Installeren en Energie (PIE)
  • Zorg & Welzijn (Z&W)

Naast het profielvak dient de leerling minimaal 4 keuzevakken te volgen. Door het volgen van keuzevakken kunnen leerlingen zich verdiepen, verbreden of oriënteren. Keuzevakken hebben altijd een beroepsvoorbereidend doel. De leerlingen kunnen kiezen uit ongeveer 30 keuzevakken op het gebied van economie, techniek, zorg & welzijn, sport en groen. Maar ook op het gebied van bouwen, wonen en interieur (BWI) en Mobiliteit en transport (M&T). De keuzevakken worden afgesloten met een schoolexamen, het profielvak met een landelijk examen.

Voor alle basis- en kaderleerlingen staan, zowel in het 3e leerjaar als in het 4e leerjaar, 10 uren per week beroepsgerichte lessen op het rooster.

Economie & ondernemen

In dit profiel leer je voornamelijk over werken met geld: hoe geld verdiend moet worden, hoe het beheerd moet worden en hoe goederen gekocht of verkocht moeten worden. Je leert over het bijhouden van een goede administratie. Bijvoorbeeld inkoop- en verkoopadministratie, loonadministratie en financiële administratie. Dit is nauwkeurig werk, waarbij de computer een belangrijke rol speelt.

Je leert ook hoe je een bedrijf moet opzetten en hoe je goed met klanten en personeel moet omgaan. Verder leer je hoe je telefoongesprekken moet voeren en hoe je een winkel moet inrichten. Ook het presenteren van het bedrijf en van jezelf krijgen de aandacht. Het werken met verschillende computerprogramma’s op het gebied van economie, zoals boekhoudprogramma’s, Excel en Word staan op het lesprogramma.

Het programma Economie en Ondernemen wordt in het derde en vierde leerjaar gegeven. Na je opleiding kun je verder leren voor telefonist, receptionist, secretarieel medewerker, administratief medewerker, verkoopmedewerker, magazijnmedewerker of inkoper. Ook wanneer je later je eigen winkel of bedrijf wil beginnen, is het programma Economie en Ondernemen een prima start!

Zorg & Welzijn

Ben je een zorgzaam persoon en kun je goed omgaan met mensen?  Dan kun je onder andere kiezen uit het profiel Zorg en Welzijn.

Babybedjes en looprekjes, voorlezen en spelletjes doen, buisjes en microscopen, zwaailichten en nachtdiensten. Als je gaat werken in de gezondheidszorg draait alles om het verzorgen en ondersteunen van mensen bij dingen die ze zelf niet kunnen. Of ze nu jong, oud, gezond, ziek of gehandicapt zijn. Een beroep in deze richting past daarom goed bij jongeren die er plezier in hebben om anderen te helpen. Er is altijd vraag naar mensen die met hart en ziel zorg verlenen. Je bent een “mensenmens” en een teamspeler. Je wilt iets betekenen voor de maatschappij.

In de recreatiesector kun je denken aan het organiseren van allerlei activiteiten, bijvoorbeeld disco’s en spelmiddagen voor kinderen. Werken in de horeca is ook een mogelijkheid. Of welzijnswerk, zoals werken in een wijkcentrum of een opvanghuis voor daklozen. Je bent met verschillende groepen mensen aan het werk en je moet dus steeds je werkzaamheden afstemmen aan de behoeften van de doelgroep. Werken in een kinderdagverblijf of op een basisschool als onderwijsassistent behoort ook tot de mogelijkheden. Als uiterlijke verzorging je meer aanspreekt, kun je denken aan het werken in een kapsalon, een schoonheidssalon, of in een beautycentrum.

Produceren, Installeren & Energie

Gaat jouw hart sneller kloppen van techniek? Draaien en lassen, microvolt en megawatt, krachten en druk, ketels en turbines, water en afvoer, kraan en afsluiter, licht aan en uit. Bij PIE draait het om metaal-, elektro- en installatietechniek.

Het bedrijfsleven zit te springen om goed opgeleide technici. Je bent een vakspecialist in hart en nieren en bedrijven zien jou graag komen met je talent.

In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Het kan dan gaan over een lichtschakeling, een waterleiding of badkamer of een vuurkorf uit metaal.

Na je opleiding kun je bijvoorbeeld verder leren voor elektricien, monteur huis- en utiliteitsinstallaties, monteur beveiliging, data en ICT, constructiewerker, lasser, draaier, freezer, landbouwmechanisatie en carrosseriebouwer, cv-monteur, onderhoudsmonteur of monteur koudetechnieken, enz.

Bouw, Wonen & Interieur

Hou je van techniek? We hebben verschillende technische programma’s, waaronder Bouw, Wonen en Interieur (BWI)

Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) is één van de technische programma’s die we is niet weg te denken uit ons leven. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Denk aan huizenbouw, infrastructuur, architectuur, enz. Je maakt kennis met alle onderdelen van het bouwproces: van ontwerp tot product, van fundering tot dak.

Na je opleiding kun je bijvoorbeeld verder leren voor timmerman, stukadoor, metselaar, meubelmaker, schilder, behanger, werkvoorbereider, interieurbouwer, decorbouwer, ontwerper, calculator, werkvoorbereider, interieurstylist, enz.

Mobiliteit & Transport

Hou je van techniek? We hebben verschillende technische programma’s, waaronder mobiliteit en  transport (M&T)

Auto’s en motorfietsen, turbo’s en paardenkrachten, remleidingen en airbags, kinderfietsen en scooters.

Zonder mobiliteit is er geen transport. Transport zorgt er namelijk voor dat de juiste producten op het juiste moment op de juiste plek komen. Transport zie je overal om je heen. Denk maar eens aan het ziekenhuis, de horeca, het leger of de weg- en waterbouw. Alles wat beweegt, kan stuk gaan. Vakspecialisten die alles kunnen repareren worden zeldzaam en ze hebben altijd werk.

Iets voor jou? Alles wat met vervoer te maken heeft, leer je in het profiel M&T. Van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen, van een motor repareren tot lampen afstellen. Je leert werken met twee- en vierwielers, me dieselmotoren en elektrische auto’s. Van step tot vrachtwagen.

Na je opleiding kun je bijvoorbeeld verder leren voor auto-, fiets- en scootertechnicus.

Groen

Ben jij gek op dieren, heb je ‘groene vingers en ben je graag buiten? Dan is het keuzevak Groen jou op het lijf geschreven.

Bij Groen denken we aan landbouw en dierverzorging, maar Groen is zoveel meer dan dat. Bij het programma Groen hoort ook de aanleg en het onderhoud van tuinen en parken, maar ook bloemschikken, etaleren, promoten, inrichten, vormgeven en verkopen van producten in een groene winkel. Daarnaast leer je over het vermeerderen en kweken van sierplanten en groenten, en het bereiden en verwerken van voedingsmiddelen tot een gezonde maaltijd of houdbaar product. Groen is een veelzijdig programma met voor elk wat wils, met het accent op planten, dieren en eigentijds en duurzaam ondernemen. Groen wordt in het derde en vierde leerjaar gegeven. In Zoetermeer wordt dit unieke programma, waarin natuurlijke omgeving en ondernemen voorop staan, alleen op het Stedelijk College aangeboden.

Na deze brede opleiding is er nog genoeg ruimte om een beroep te kiezen. Zo kun je je eigen winkel of bedrijf starten, maar kun je ook verder in de dierverzorging, of ga je aan de slag als hovenier, hoefsmid, loonwerker, zelfstandig ondernemer, enz.